22 października 2020

Rok 2016 w Spomleku – czas innowacji

4 min read

Minione 12 miesięcy były dla Naszych Przyjaciół ze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek czasem wytężonej pracy i zmian na szczeblu produkcyjnym. Wysiłek został kilkakrotnie doceniony nagrodami! Gratulujemy sukcesów!

Rok 2016 przejdzie do historii mleczarstwa. Pierwsza jego połowa jako bardzo trudny czas dla producentów i przetwórców mleka, zaś druga to czas nagłych wzrostów cen mleka i jego przetworów. Dla Spomleku miniony rok zakończył się bardzo dobrym wynikiem finansowym z przychodami na poziomie 496 mln zł. O 8% w stosunku do roku poprzedniego wzrosła ilość skupowanego mleka. Przyczyną wzrostu było zwiększenie produkcji mleka u dostawców Spomleku oraz rozwój bazy surowcowej w oddziale Chojnice i Młynary. – Zrobimy wszystko, żeby następne 12 miesięcy przyniosły nam przynajmniej tyle samo pozytywów, co rok 2016. Będzie to potwierdzeniem zadowolenia członków naszej spółdzielni i klientów, na czym zależy nam najbardziej – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu spółdzielni.

 

Dewizą firmy jest bezustanne udoskonalanie swoich produktów ku zwiększaniu satysfakcji klientów, dlatego w ostatnim roku nie mogło zabraknąć innowacyjnych przedsięwzięć i zmian. Co się wydarzyło?

 

Nowości serowe gratką dla smakoszy

 

Firma rozumie, że dla smaku sera sprawą kluczową jest jego świeżość. Aby zadbać o najwyższy standard tego parametru, nie tylko w momencie sprzedaży, ale także później, kiedy ser trafi już do konsumenta, wprowadziliśmy innowacyjne opakowania ze struną. Dzięki temu produkt ma szansę zachować świeżość jeszcze długo po pierwszym otwarciu – mówi Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy Spomleku. Ponadto mając na uwadze coraz silniejszy trend prozdrowotny, spółdzielnia wypuściła na rynek nowość: Ser Mleczny – bez barwników i konserwantów. Z myślą o zabieganych klientach, którzy posiłki jedzą w biegu, do sprzedaży trafił ser Salami Serenda w innowacyjnym opakowaniu cztery plastry – w sam raz na raz. Jeżeli chodzi o sery to  takie opakowanie jest unikatowe w skali kraju – dodaje Mostowiec.

 

Proekologiczna firma

 

Jeśli można poprawić coś w produkcji, tak żeby nie szkodziła ona środowisku, to my jako władze przedsiębiorstwa mamy obowiązek to zrobić. Z tego powodu zwróciliśmy się o wsparcie na wdrożenie projektów służących poprawie efektywności energetycznej – wspomina Edward Bajko –  pierwszą inwestycję, której efekt ekonomiczny powiązany jest z ochroną środowiska wprowadziliśmy w Radzyniu Podlaskim. Zmodernizowaliśmy tam istniejący układ odpylania dla kotłowni zakładowej i zautomatyzowaliśmy proces spalania i odzyskiwania ciepła ze spalin – dodaje.

 

Mniejsze zużycie energii to niższe koszty dla firmy oraz ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, w którym żyjemy. Spomlek ma przyznane świadectwa białych certyfikatów. Potwierdzają one zaoszczędzenie określonej ilości energii w wyniku realizacji inwestycji służących poprawie efektywności energetycznej. Białe certyfikaty posiadają prawa majątkowe i są przedmiotem obrotu na towarowej giełdzie energii.

 

 

Nagrody i wyróżnienia

 

Zdobyte w 2016 roku laury były wspaniałym ukoronowaniem całorocznych wysiłków włożonych w pracę. Salami marki Serenada otrzymało godło Doceń Polskie Top Produkt. Jest to wyróżnienie przyznawane przez Lożę Ekspertów i promuje wysoką jakość produktów dostępnych na rynku. Z kolei sery z Radzynia Podlaskiego zyskały prestiżową nagrodę konsumentów – miano Serowego Króla podczas Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie. Nie można także nie wspomnieć o nagrodzonym Serze Szafir, który otrzymał złoty medal podczas Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2016. Wyniki konkursu i wręczenie nagród odbyły się podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego.

 

Założeniem Zarządu SM Spomlek jest kontynuowanie aktualnej strategii rozwoju firmy. Na ten rok planowana jest finalizacja budowy nowej, zautomatyzowanej linii serowarskiej w oddziale Chojnice, konsekwentne budowanie siły i wartości marek poprzez działania marketingowe i wizerunkowe oraz poszerzanie portfolio produktowego w kluczowych kategoriach serów żółtych.

****

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko  22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długo dojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni – dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.


(red.)

Mat. nadesłane.

 

 

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook