29 listopada 2020

TELEWIZYJNO FILMOWA AGENCJA PROMOCYJNA

TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA i SPOŁECZNA tokIs – press tv

Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

1 min read

Lody z rolniczej zagrody, jabłkowe marmoladki, piołunówka tucholska i zielona gąska w marynacie octowej – to tylko niektóre ze zwycięskich produktów w tegorocznym wojewódzkim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepsze regionalne i lokalne produkty żywnościowe oraz dania i potrawy. Zwycięzców poznaliśmy podczas targów  turystyczno-ogrodniczych „Lato na wsi”, które odbyły się w miniony weekend (7-8 maja) w Minikowie.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. W konkursie wzięły udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa.

 

Komisje konkursowe oceniły w sumie 55 produktów w 4 kategoriach i 10 podkategoriach oraz 6 potraw. Przyznano 15 nagród oraz 8 wyróżnień. Ponadto komisja nominowała cztery produkty i jedną potrawę do ubiegania się o prestiżowe wyróżnienie „Perła”, które zostanie wręczone podczas Targów Polagra Food w Poznaniu we wrześniu.

Lista laureatów oraz wyróżnionych

____________________

kujawsko-pomorskie.pl

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook