29 listopada 2020

TELEWIZYJNO FILMOWA AGENCJA PROMOCYJNA

TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA i SPOŁECZNA tokIs – press tv

Spomlek w Chojnicach uruchomił nowoczesną linię do produkcji sera!

2 min read

Mleczarnia w Chojnicach doinwestowana. Ostatnim etapem nowego oblicza zakładu i nowej linii produkcyjnej było uruchomienie układu do krojenia i transportu sera. Ciężka praca ludzi została zastąpiona maszynami.  Człowiek jest jednak niezastąpiony do ich obsługi. 

W sierpniu 2015 roku w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Chojnicach uruchomiono nowoczesną linię do produkcji sera, głównie sera Salami i Gouda w blokach. Wartość inwestycji  wyniosła 26 mln zł. Zastąpiła ona w większości stare urządzenia, które wymagały dużego wysiłku fizycznego od pracowników. Pozostało jednak „wąskie gardło” zakładu – ręczne wyciąganie serów z solanki i ich pakowanie.

– Inwestycja była niezbędna, ale z uwagi na trudny okres w mleczarstwie została odłożona w czasie – mówi Damian Kożuch, dyrektor zakładu – Dotychczas pracownicy musieli ręcznie układać kilka ton sera dziennie. Następnie, za pomocą elektro wciągów, zanurzać kontenery z serami w basenach solankowych. Po ich wysoleniu zapakować w worki lub pokroić na odpowiednią długość na ręcznej krajalnicy. Ten odcinek został zastąpiony nową linią do wyciągania sera z możliwością cięci ich na kawałki – dodaje Kożuch.

Dziś sery z linii praktycznie same wpadają do nowego basenu solankowego. Pracownicy muszą jedynie kierować je na odpowiednią półkę kontenera. Po wysoleniu sery są wypychane siłą prądu solanki, a pracownik ma za zadanie ustawić je na taśmę podającą do automatycznego krojenia. Ser jest transportowany praktycznie „pod worek” , więc obsługa ma o wiele mniej pracy, a praca ta nie jest tak ciężka, jak w poprzednim systemie pakowania.

– Dążymy do unowocześniania naszych zakładów, optymalizacji procesów produkcji. Oponenci zarzucą, że zamieniamy pracę ludzi na pracę maszyn. Jednak dla nas człowiek jest najważniejszy i staramy się zapewnić załodze bardzo dobre warunku pracy właśnie poprzez mechanizację – mówi Edward Bajko, prezes Zarządu.

Chojnicka mleczarnia od 2015 roku produkuje na nowej linii ser Salami i Gouda, głównie pod marką Serenada. Na lokalnym rynku można również kupić Salami sygnowane marką „Nasz salami”, do której przez lata przywiązało się wielu konsumentów.


Mleczarnia w Chojnicach:

Liczba zatrudnionych – 108 osób

Ilość produkowanego sera – 12-13 ton dzienna produkcja

Koszt linii – ponad 400 tys. zł

______________________

Materiały nadesłane przez firmę.

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook