20 października 2020

Stanowczo odradzamy zakup pączków i innych ciast w sklepach i cukierniach – cienie TŁUSTEGO CZWARTKU

2 min read

Jeżeli pączki, lub jakiekolwiek inne ciasto, to wyłącznie domowego wyrobu w myśl zasady wiem, co jem!

Przez ostatnie dni zadaliśmy sobie sporo trudu, aby sprawdzić skład pączków w niektórych sklepach i nie tylko. W sposób mniej lub bardziej dyskretny, udało się zdobyć ważne informacje, o składzie popularnego ciastka. Wnioski są nie tyle alarmujące, co zatrważające!  Tylko jedna cukiernia w naszym miasteczku spełnia prawie wszystkie wymagane kryteria. Słowo prawie jest słowem kluczem, bo do doskonałości potrzeba również zdrowego nadzienia, ale po kolei…

Z całej gamy chemii, najgorsze jest to, że cukiernicy dalej oszczędzają na cukrze, zastępując go syropem glukozowo – fruktozowym, który zabija. Pomijając dodatki z serii „E”, kolejnym trującym składnikiem jest guma guar, która znajduje się w każdej marmoladzie i dżemie, nawet w tej znajdującej się na półkach z napisem „eko”. Osobliwe, ale tylko w jednym tucholskim sklepie udało się odszukać pyszne nadzienie wolne od szkodliwych substancji. Zdziwienie budzi fakt, że odpowiednie służby nie testują tych wyrobów i nie kwestionują ich istnienia na rynku. Oczywiście winne jest toksyczne prawo, w tym unijne, bez którego nie potrafimy już nawet chodzić do toalety.

Wszechobecny tłuszcz palmowy dopełnia dzieła, a doskonale wiemy, że najlepsze pączki piecze się w smalcu, wersja oszczędnościowa dopuszcza olej dobrego gatunku. O szkodliwości działania tłuszczu palmowego nawet nie mówimy, było o tym tak często i szczegółowo na naszych łamach, że powtarzanie tych informacji mija się z celem.

Szczytem bezczelności są ceny pączków, zwłaszcza tych nachemiowanych, które wyłożone na ladę, pozbawione są informacji o składzie. Żądajmy go od  sprzedawców, łaski nie robią, a mają pełną dokumentację do sprzedawanego towaru. Równie mocno „doprawione” pączki kupić można w marketach, za ułamek ceny tych w sklepach, może nie są aż tak rumiane (masówka), ale skład jest porównywalny, więc po co przepłacać? Odradzamy kupno tego świństwa!

Jak zrobić szybko, tanio i pysznie domowy pączek? Jest odpowiedź, poproś o pomoc mamę, babcię lub sędziwą sąsiadkę.:)


(red.)

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook