22 października 2020

Tradycyjne produkty kulinarne ochronią nasze dziedzictwo kulturowe

1 min read

                  W czwartek, 21 maja 2015r. w  „Starym Młynie” we wsi Wierzchucice (gmina Sicienko) odbyło się seminarium „ Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Wskazówki praktyczne do budowania marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji”. DSCF0678.JPGOrganizatorem spotkania był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko – Pomorskiego oraz Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, a pomysłodawcą Piotr Lenart – ekspert kulinarny. Region kujawsko –  pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej to ważne działanie w celu zachowania dziedzictwa kulturowego regionu.

DSCF0714.JPGJednym z celów seminarium było zaprezentowanie   produktów utożsamianych z regionem,  ich degustacja oraz wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach. Pośród wielu produktów uczestnicy seminarium mieli możliwość kosztowania dwóch borowiackich  – „szandara” i „fjuta”, przygotowanych przez Helenę Pałkowską z Krzywogońca  i Marzenę Przytarską z Przyrowy.

Obecnie na europejskiej  liście zarejestrowanych jest 37 polskich  produktów markowych. Są one chronione specjalnymi znakami, które informują konsumenta o nazwie,  geograficznym pochodzeniu  i gwarantowanej tradycyjnej  specjalności.  W seminarium wzięły udział: Helena Pałkowska i Marzena Przytarska  – prezentujące swoje produkty oraz .Magdalena Kurpinowicz (prezes Lokalnej Grupy działania „Bory Tucholskie” i  Maria Ollick (prezes Borowiackiego Towarzystwa Kultury).

___________________

(red.)

Mat. nadesłane.

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook