25 listopada 2020

TELEWIZYJNO FILMOWA AGENCJA PROMOCYJNA

TUCHOLSKA OFICYNA KULTURALNA i SPOŁECZNA tokIs – press tv

W Borach Tucholskich pojawiły się KANIE – GIGANTY!

2 min read

Bory Tucholskie – jedna z najpiękniejszych krain w Europie. Zadziwiają, zachwycają, uczą pokory wobec natury, ale równie często dostarczają niespodzianek takich, jak ta.

Drodzy turyści i mieszkańcy w Naszych Borach pojawiły się najpiękniejsze i najsmaczniejsze  „owoce” runa leśnego – kanie. Są nie byle jakie, bo gigantyczne, co bez wątpienia jest efektem sporych jak na tę porę roku opadów. Nasz reporter przed chwilą podesłał do nas piękne zdjęcia. Taaakie grzyby znaleźć można w pobliżu… Szumiącej!

Czubajka kania to pyszny grzyb i warto go spróbować w najprostszej formie – w panierce. Smakuje delikatnie i na pewno nikt się nie otruje, jeśli przed spożyciem upewni się, że to na pewno kania, a nie muchomor! Uwaga: grzybów nie powinno się podawać dzieciom i osobom starszym!

Nasz ulubiony, redakcyjny sposób przyrządzenia tego wspaniałego grzyba.

Składniki:
                          ilość porcji: 2 

  • 2 duże kanie
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju lub masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5 min.  ›  Gotowanie: 7 min.  ›  Gotowe w: 12 min. 

  1. Odciąć nóżki grzybom i oczyścić kapelusze z ewentualnych paprochów (igieł, liści itp.).

 

 

  1. W miseczce roztrzepać widelcem jajko, doprawić solą i pieprzem. Na talerzyku rozsypać bułkę tartą.

 

 

  1. Obtaczać kanie z obydwu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Można lekko przyciskać, żeby panierka dobrze przylgnęła zwłaszcza do strony z blaszkami.

 

  1. Na patelni rozgrzać olej lub masło i smażyć grzyby, aż będą rumiane. Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ziemniakami i surówką, albo pomiędzy dwoma kromkami chleba.

Rada

Kania (właściwie czubajka kania) jest często mylona z muchomorem sromotnikowym, jednak doświadczeni zbieracze potrafią łatwo odróżnić obydwa gatunki. Jeśli nie chcecie ryzykować, kupcie schab i przyrządźcie go w podobny sposób:)

_________________

(red.)

allrecipes.pl

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook