W SPOMLEKU ruszyła produkcja innowacyjnego proszku mlecznego
2 min read
Mleczarnia Spomlek rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 95. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu. Znaczna część produkcji została już zakontraktowana.
Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej
zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera.
– Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując
koncentrat białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny innowacyjny krok – mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spomleku
– Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest „przystankiem” przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje – dodaje Bajko.
