25 października 2020

Zapamiętaj! Zielona gąska, to grzyb silnie trujący!

2 min read

Gąska zielonka, któż z nas nie zachwyca się walorami smakowymi tego wspaniałego grzyba? Niestety, o istnieniu tego grzyba możemy już zapomnieć.

Francuski naukowiec doktor Regis Bedris z Bordeaux dokładnie zbadał historię 12 pacjentów z rabdomiolizą, bardzo groźną chorobą, powodującą rozpad mięśni. Wszyscy trafili do szpitala w różnym czasie między 1999 a 2000 rokiem. Trzech zmarło pozostałych udało się uratować. Niejasna była przyczyna choroby. Regis Bedris znalazł czynnik łączący wszystkie tragedie. Był nim grzyb Tricholoma equestre, tak to po łacinie nazywa się gąska zielonka, grzyb bardzo rozpowszechniony w Europie, Rosji i USA. Bezpośrednio przed wystąpieniem objawów wszyscy pacjenci najedli się tych grzybów.

Doniesienie wstrząsnęło wąskim środowiskiem mykologów. Chodzi o to, że do tej pory żaden grzyb nie był podejrzewany o wywołanie rabdomiolizy . Najczęściej objawy tej choroby wiązano z efektami ubocznymi wywołanymi przez niektóre leki . Całkiem niedawno problem był na ustach wszystkich w związku z preparatem Lipobay, który został wycofany ze sprzedaży z powodu możliwości wywoływania tego schorzenia.

Niektórzy specjaliści – toksykolodzy mieli wątpliwości związane z odkryciem dr Bedrisa. Uprzedzając ich argumenty, francuski lekarz zbadał toksyczność grzyba na myszach. Karmiąc je ekstraktem z gąski, odkrył we krwi gryzoni wysoki poziom enzymu, który pojawia się przy rozpadzie mięśni. Wydaje się, że podejrzenia na gąskę, padły nie przypadkowo. Jeżeli jesteście Państwo smakoszami i zachwycacie się doznaniami smakowymi runa leśnego, radzimy zrezygnować z tego grzyba. Toksyczność gąski zależy zapewne od ilości zjedzonych grzybów. Im więcej i częściej są spożywane, tym większe jest ryzyko rabdomiolizy. Choroba zaczyna się zwykle od osłabienia mięśni i szybkiego zmęczenia, czasem połączonego z bólami. W poważnych przypadkach, pomaga tylko zastosowanie dializy. Białko, wydzielane przy rozpadzie mięśni niszczy nerki.

_______________________________________

Dr. Nauk med. ALEKSANDER MILNIKOW

Fot. Marek Zajdek

nagrzyby.pl

Adaptacja i tłumaczenie TOKiS – PRESS

Uzupełnienie.

Nie ma niebezpieczeństwa zachorowania po spożyciu tzw. gąski siwej.

Please follow and like us:
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook