Pokazy kulinarne, degustacje, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła – na placu przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku trwa doroczny Festiwal Gęsiny. Specjały z gęsiny są już tradycyjnym elementem rodzinnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości w Kujawsko-Pomorskiem.
– W Kujawsko-Pomorskiem udało nam się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, jej nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina. Nasza kampania ożywiła obyczaj wspólnego celebrowania rocznicy odzyskania niepodległości, radośnie i z dumą, w otoczeniu rodziny i przyjaciół – podkreślił marszałek Piotr Całbecki.
Festiwalowe stoiska odwiedzili marszałek Piotr Całbecki, przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska i prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski.
W niedzielę (10 listopada) w naszej gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Marcin Szukaj i Robert Sowa. Popołudnie zwieńczyło wręczenie Złotego Półgęska. W tym roku tytuł i statuetkę odebrała Iwona Wodzyńska z Łochocina w powiecie lipnowskim (Papierówka Łochocin).
(red.)
Mat. partnera
fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP