Festiwal Gęsiny w Przysieku

Estimated read time 3 min read

Plac przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Przysieku na dwa dni zamienił się w największy w Polsce gęsi jarmark.  Od wczoraj trwa Festiwal Gęsiny, który jest częścią marszałkowskiej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

Na odwiedzających czekały potrawy z gęsiny, produkty regionalne oraz pokazy kulinarne. W tym roku prowadzącymi byli: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla.

W piątek (10 listopada) w naszej gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Magda Gessler, restauratorka i osobowość telewizyjna, oraz Bartłomiej Witkowski, właściciel i szef kuchni w toruńskiej restauracji Piernicova, uczestnik Top Chef Polska, laureat wielu konkursów kulinarnych. W Przysieku można zakupić wyroby i dania z gęsi, tuszki oraz wiele znanych produktów tradycyjnych. Chętni mogą skorzystać także z Gęsiej Karczmy i strefy zabaw dla dzieci.  Organizowane są konkursy z nagrodami i prezentacje kulinarne.

– Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina – tak zapisano w naszej tradycji – przypomina marszałek Piotr Całbecki, marszałek województwa.-  A szczególnie w naszym regionie, bo tutaj mamy znaną i cenioną gęś białą kołudzką owsianą. W Przysieku można posmakować i kupić wiele smacznych wyrobów z gęsiny oraz podpatrzyć jak dania przygotowują znani kucharze. I najważniejsze –  zachęcam do wspólnego świętowania nie tylko na piknikach, festynach ale też w domach. Spróbujcie przepisów znanych kucharzy, a może odszukajcie zapiski naszych mam i babć aby według nich przygotować posiłek dla rodziny oraz przyjaciół. A potem wspólnie zasiądźcie do stołu. To piękny zwyczaj wspólnego rodzinnego obchodzenia Święta Niepodległości.

W piątkowe popołudnie Piotr Całbecki marszałek województwa kujawsko – pomorskiego w towarzystwie Magdy Gessler wręczył nagrodę Złoty Półgęsek. Tytuł i statuetkę otrzymała firma z Wielkopolski Polfex Sp. z o.o. za wędzony filet z gęsi.

Sobotnie gotowanie poprowadzili znani kucharze Pascal Brodnicki i szef hotelowych kuchni Konrad Korszla.

Zapis z transmisji dostępny na  www.czasnagesine.pl

Gęś biała kołudzka została w tym roku wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim.  Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka owsiana żywiona jest wyłącznie paszami roślinnymi oraz zielonką z zachowaniem warunków dobrostanu.

Wydarzenie jest dofinansowane z Funduszy Europejskich.


(red.)

Mat. nadesłane.

fot.Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP

Powrót do NEWSROOMU

Administrator zaprasza