0 5 min 5 miesięcy

Narodowe Święto Niepodległości – wyjątkowy dzień, który dumnie celebrujemy. Marszałek Piotr Całbecki uczestniczył w toruńskich uroczystościach, a w Bydgoszczy samorząd województwa reprezentował wicemarszałek Zbigniew Ostrowski. W naszym województwie udało się połączyć tradycyjne obchody niepodległościowe z rodzinnymi spotkaniami przy stole zastawionym daniami z gęsiny.

Uroczystą mszę w intencji Ojczyzny w toruńskim kościele garnizonowym poprzedziło złożenie kwiatów pod pomnikiem poległych w latach 1918 – 1921 (na cmentarzu komunalnym) i pod pomnikiem gen. Józefa Hallera. Następnie uczestnicy przemaszerowali ulicami starówki pod pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego.

– Narodowe Święto Niepodległości to dla nas Polaków jedno z najważniejszych świąt państwowych, o ile nie najważniejsze święto – mówił marszałek Piotr Całbecki, w swoim przemówieniu w czasie uroczystości. –  Dumni jesteśmy z naszej historii. Celebrujemy więc dzień wielkiego zwycięstwa sprzed 105 lat, który dzięki zbiorowemu wysiłkowi naszych przodków, i ich głębokiej wierze w wolność, i odrodzenie ojczyzny, ziściło marzenia wielu pokoleń o przywróceniu Polski na mapę Europy. 11 listopada oddajemy więc hołd wszystkim znanym i bezimiennym bohaterom, którym zawdzięczamy możliwość życia dziś – w wolnym i niepodległym kraju. Gromadząc się pod biało–czerwonymi flagami manifestujemy narodową jedność i dumę ze wspólnej historii, pięknej tradycji i polskiej kultury. Jesteśmy dumni z tego ze jesteśmy – Polakami.

Całe wystąpienie marszałka Piotra Całbeckiego tutaj

Najmłodsi, w trakcie warsztatów „Uskrzydleni” w Galerii i Ośrodku Twórczości Plastycznej Dziecka, własnoręcznie przygotowali bogato zdobione skrzydła w barwach narodowych, w których wyszli na ulice toruńskiej starówki. Na Rynku Staromiejskim odbywały się pokazy grup rekonstrukcyjnych, można było podziwiać Chorągiew Husarską Województwa Kujawsko-Pomorskiego i wysłuchać pieśni patriotyczne oraz uczestniczyć w grze terenowej.

W Bydgoszczy niepodległościowe obchody rozpoczęła msza w katedrze. Po przemarszu złożono wieńce pod pomnikiem Wolności. Obchodom towarzyszyło otwarcie wystawy przed Urzędem Wojewódzkim „Należy stworzyć niepodległe państwo polskie (…) z wolnym dostępem do morza. Powrót Pomorza i Kujaw do Polski 1918–1920”, przygotowanej przez Instytut Pamięci Narodowej.

Na wojewódzkie uroczystości zapraszali: marszałek Piotr Całbecki, wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz, dowódca garnizonu Bydgoszcz gen. bryg. Artur Kępczyński i dowódca garnizonu Toruń płk Remigiusz Zieliński.

– Gromadząc się pod biało-czerwonymi flagami, manifestujmy narodową jedność i dumę ze wspólnej historii, pięknej tradycji, polskiej kultury. Wierzę, że nigdy nie ustaniemy w trosce i czuwaniu nad naszą niezależnością, że złączeni ideą wspólnego domu, jakim jest Rzeczpospolita Polska, budować będziemy przyszłość opartą na fundamencie jedności, solidarności i otwartości – napisał marszałek Piotr Całbecki w swoim liście wystosowanym do samorządowców z naszego regionu przed Świętem Niepodległości.

W przeddzień obchodów niepodległościowych marszałek Piotr Całbecki tradycyjnie podjął uroczystą kolacją w podtoruńskim Przysieku osoby zasłużone dla Niepodległej. Zaproszeni zostali m. in. kombatanci i działacze opozycji niepodległościowej sprzed 1989 roku, osoby odznaczone najwyższym regionalnym odznaczeniem, Medalem Marszałka Województwa Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis, oraz przedstawiciele świata kultury i służb mundurowych.

Radosnemu świętowaniu na Kujawach i Pomorzu nieodłącznie towarzyszą kulinarne doznania zorganizowane w związku z akcją ,,Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. W Przysieku na placu przy dawnym budynku Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbył się Festiwal Gęsiny. Na odwiedzających czekały świeże gęsi, dania z gęsiny i produkty regionalne oraz pokazy kulinarne w wykonaniu Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego, Bartłomieja Witkowskiego i Konrada Korszli.

W ramach naszej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” marszałek Piotr Całbecki przekazał mieszkańcom regionu gęsie tuszki na świąteczny obiad, w tym roku było ich 2023. Gęsina była nagrodą także w konkursach organizowanych przez lokalne i regionalne media. W przeddzień Narodowego Święta Niepodległości amatorzy, doświadczeni kucharze, miłośnicy dobrego jedzenia, laureaci konkursu „Wygraj warsztaty z Pascalem” przyrządzali dania z gęsiny.


(red.)

Mat. nadesłane.

fot. Tomasz Czachorowski/eventphoto.com.pl dla UMWKP