Rolnicy, którzy w ubiegłym roku doświadczyli strat spowodowanych suszą, mogą składać wnioski o wsparcie finansowe w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Nabór trwa do 16 kwietnia 2025 roku. Program ten ma na celu złagodzenie skutków suszy w 2024 roku, która dotknęła wielu producentów rolnych.
Wsparcie przysługuje producentom rolnym, u których produkcja roślinna w gospodarstwie spadła o co najmniej 30% średniej z ostatnich trzech lat. Wysokość pomocy uzależniona jest od stopnia poniesionych strat:
- 3000 zł za hektar – przy spadku plonów o co najmniej 70%;
- 2000 zł za hektar – przy stratach w przedziale 50–70%;
- 1000 zł za hektar – przy stratach między 30% a 50%.
Łączna kwota wsparcia nie może przekroczyć 80% obniżenia dochodu z produkcji roślinnej – obliczonego zgodnie z art. 25 ust. 8 rozporządzenia 2022/2472; w przypadku gospodarstw z ograniczeniami naturalnymi limit wynosi 90% – obliczonego zgodnie z art. 25 ust. 8 rozporządzenia 2022/2472 – dla gospodarstw. Jeżeli co najmniej 50% powierzchni upraw głównych nie było ubezpieczone od ryzyka suszy (oraz innych zagrożeń), kwota wsparcia zostanie pomniejszona o 50%.
Dodatkowo, rolnicy, u których straty spowodowały problemy z płynnością finansową, mogą otrzymać jednorazowe wsparcie w wysokości 3000 zł, jeśli spadek produkcji wyniósł co najmniej 15% średniej, a dochody zmniejszyły się o minimum 6 400 zł.
W celu złożenia wniosku należy korzystać z formularza dostępnego na stronie ARiMR oraz dołączyć następujące dokumenty:
- Uwierzytelniony wydruk protokołu oszacowania szkód, zawierający dane o uszkodzonych uprawach,
- Kopię polisy ubezpieczeniowej potwierdzającej zawarcie umowy,
- Dokumenty potwierdzające wysokość otrzymanych odszkodowań (jeśli dotyczy).
Złóż wniosek poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR
W przypadku wsparcia w formie równowartości trzeciej i czwartej raty podatku rolnego, w dokumentacji należy zawrzeć także decyzję ustalającą wysokość podatku za rok 2024.
Obliczenie strat opiera się na średniej rocznej produkcji roślinnej, ustalanej na podstawie danych przekazywanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. Dzięki temu kalkulacje są oparte na wiarygodnych i sprawdzonych danych.
Materiały
(red.)
gov.pl