0 3 min 8 miesięcy

Mieszkańcy Trzcianki w powiecie lipnowskim i członkowie Stowarzyszenia Szczuplińskie Żurawie (powiat wąbrzeski) zwyciężyli w konkursie na najładniejsze wieńce dożynkowe. Pierwsza nagroda za najciekawsze stoisko trafiła do starostwa powiatowego w Inowrocławiu, a zwycięzcą konkursu „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne” zostały kluchy z kapustą przygotowane przez członkinie koła gospodyń wiejskich w Czemlewie w powiecie bydgoskim. Serdecznie gratulujemy!

Wyniki konkursu na najładniejszy wieniec wykonany w stylu tradycyjnym:

 

I miejsce – Sołectwo Trzcianka, gmina Tłuchowo, powiat lipnowski;

II miejsce – Sołectwo Kłopot, gmina Inowrocław, powiat inowrocławski;

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich W Brzozowie, gmina Kijewo Królewskie, powiat chełmiński.

 

Wyniki konkursu na najładniejszy współczesny wieniec lub ozdobę dożynkową:

 

I miejsce – Stowarzyszenie Szczuplińskie Żurawie, gmina Książki, powiat wąbrzeski;

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” Nowy Ciechocinek, gmina Aleksandrów Kujawski, powiat aleksandrowski;

III miejsce – Dekanat Żniński.

 

Wyniki konkursu na najciekawsze stoisko powiatu/lokalnej grupy działania:

 

I miejsce – Starostwo Powiatowe W Inowrocławiu;

II miejsce –  Starostwo Powiatowe W Bydgoszczy;

III miejsce – Starostwo Powiatowe W Aleksandrowie Kujawskim.

 

Wyniki konkursu kulinarnego „Kwaśne i przaśne potrawy żniwne”

 

I miejsce – kluchy z kapustą, Koło Gospodyń Wiejskich w Czemlewie, powiat bydgoski;

II miejsce – pierogi z siekaną gęsiną, Koło Gospodyń Wiejskich „Nowinka” z Nowego Ciechocinka, powiat aleksandrowski;

III miejsce – zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami, Koło Gospodyń Wiejskich Opatowice, powiat radziejowski;

IV miejsce – żur z tłuczonymi, kraszonymi ziemniakami i kwaśnym mlekiem, Koło Gospodyń Wiejskich „Mokrzanki” w Mokrem, powiat grudziądzki;

V miejsce – kwas z kluskami na pyrach, Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice, powiat mogileński.

 

Komisja potrawy oceniała pod względem: doboru oraz walorów smakowych przygotowanych potraw; walorów estetycznych potraw; sposobu ekspozycji przygotowanych potraw; przygotowania potraw w oparciu o tradycje kulinarne właściwe dla regionu reprezentowanego przez koło gospodyń wiejskich; doboru strojów uczestników konkursu.


(red.)

Mat. nadesłane.

Fot.Mikołaj Kuras dla UMWKP