Odbyło się w miniony piątek (12-07) od 13-stej w słonecznym skwarze, z szumem fontanny i sprzętu zagłuszającego nasze mikrofony w tle, co usłyszymy w nagraniu. Zostawmy jednak kwestie techniczne, bo sytuacja była nieprzewidywalna, za to sama uroczystość była godna i przyjęła formę spotkania przyjaciół.
Kto, czego i komu gratulował, choć to oczywiste, obejrzymy sobie podczas krótkiego seansu filmowego. Skupmy się przez chwilę na samym browarze, który rzeczywiście jest godny XXI wieku w którym żyjemy. Nie był tani, bo kosztował około 11 mln złotych. W jego stworzeniu partycypowały różne instytucje w tym również jedna zagraniczna, a ponieważ informacje szczegółowe ( logotypy) nie dotarły do nas do dzisiaj, nie wymienimy ich, co oczywiste. Receptury warzonego w tym miejscu piwa oparto o najlepsze składniki w tym o te pozyskiwane z lokalnych ziół. Obecnie klient będzie miał do wyboru trzy gatunki piwa, co wkrótce się zmieni.
Wśród gości była duża grupa oficjeli ze starostą powiatu i burmistrzem miasta na czele. Chwila uroczystego przecięcia wstęgi oddalała się w miarę ilości osób zabierających głos, ale po prawie dwóch godzinach względnej słonecznej suszy i gotowania kamer na wolnym ogniu, wszyscy doczekali tej najważniejszej chwili – otwarcia.
Wstęgę przecięła pani sołtys w towarzystwie osób, które obejrzymy na zdjęciach. Gratulujemy!
Uroczystość otwarcia. [Pełna galeria fotografii dostępna jest w naszym profilu FB ( ruchome menu z lewej strony witryny)]
(red.)