0 3 min 9 miesięcy

Równe 100 wyrobów kulinarnych znajdują się na kujawsko-pomorskiej liście produktów tradycyjnych. Jest systematycznie aktualizowana i powiększa się wzbogacając region o wspaniałe wyroby, które pokazują różnorodność oraz siłę tradycji kulinarnych naszego województwa.

Wyjątkowy sposób wytwarzania, dobry smak i doskonała jakość sprawiają, że warto znać i co ważniejsze – próbować produkty z naszego regionu. Receptury wpisane na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza – mówi Piotr Całbecki

– Kuchnia i przepisy są częścią tradycji, którą należy kontynuować.

Lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.

W ostatnich miesiącach na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano z regionu:

    • Fjut kociewski (zgłaszający Magdalena Potulska ze Świecia) – przepis w załączeniu
    • Ryba w zalewie po kujawsku (Jadwiga Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
    • Zupa fasolowa po kujawsku (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
    • Dziady (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
    • Chruściki zwane też chrustem (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu

Wśród stu przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na liście produktów tradycyjnych jest:

    • 31 gotowych dań i potraw,
    • 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
    • 14 napojów,
    • 8 produktów mięsnych,
    • 9 warzyw i owoców,
    • 6 produktów mlecznych,
    • 2 produkty z grupy olejów i tłuszczów,
    • 1 produkt z miodu,
    • 2 produkty rybołówstwa,
    • 7 innych produktów.

Przypominamy, że na listę produktów tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, artykuły spożywcze i napoje spirytusowe:

    • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
    • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
    • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).


(red.)

Mat. nadesłane.