Wywiad tygodnia. Miód – najlepszy prosto z pasieki! Rozmowa z Tomaszem Paulem, pszczelarzem

Estimated read time 3 min read

Dlaczego warto jeść miód? Jak go wybierać? Na co zwracać uwagę?

Jedzenie miodu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Miód jest naturalną alternatywą dla cukru, a ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ma też właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, dzięki czemu sprawdza się w leczeniu drobnych ran i oparzeń, a także bólu gardła i kaszlu. Miód to również bogate źródło przeciwutleniaczy, dzięki którym komórki naszego organizmu wolniej się starzeją, a także wsparcie układu pokarmowego i doskonałe źródło energii.

Jak wybierać miody? To dobre pytanie. Wybór dobrego miodu to niełatwe zadanie. Na rynku jest wiele miodów niskiej jakości lub takich, które z miodem nie mają nic wspólnego.

Zwracajmy uwagę na konsystencję – prawdziwy dojrzały miód powinien krystalizować, czyli przechodzić z formy płynnej w gęstą. Wyjątkiem są miody akacjowe i spadziowe, które formę płynną zachowują przez dłuższy czas. Sprawdźmy etykietę – na niej powinny być wszystkie dane producenta, rodzaj miodu i kraj pochodzenia.

A najlepiej kupujmy bezpośrednio u pszczelarza – mamy wtedy gwarancję autentyczności. Każdy pszczelarz dba o swoją reputację i nie będzie ryzykował sprzedaży złego produktu.

 

foto_02

Fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

 

Od wielu lat prowadzi pan rodzinną pasiekę w Gniewkowie, a w ostatnim czasie także pasiekę na dachu Urzędu Marszałkowskiego. Na ile różnią się te pasieki?

Pasiekę prowadzimy już ponad 70 lat. Jestem trzecim pokoleniem pszczelarzy w naszej rodzinie. Nasza pasieka składa się z ponad 300 uli. Jest to pasieka wędrowna, czyli taka, która przemieszcza się w różne regiony województwa, a czasem i kraju – w zależności od występujących  pożytków.

Pasiekę na dachu Urzędu Marszałkowskiego prowadzę od kilku lat. Jest to mniejsza pasieka składająca się z pięciu uli. Praca w pasiece wiejskiej i miejskiej nie różni się niczym. Różnica jest jedynie w częstotliwości zbioru miodu. W pasiece wędrownej miód pozyskuję na ośmiu, czasem dziewięciu pożytkach, między innymi rzepakowym, akacjowym, faceliowym, lipowym, słonecznikowym, gryczanym, spadziowym i wrzosowym. W pasiece na dachu Urzędu Marszałkowskiego mam jedno miodobranie i pozyskuję miód wielokwiatowy. W centrum Torunia jest bardzo dużo lip i akacji, a w parkach mnóstwo kwitnących kwiatów, dzięki czemu miód pozyskiwany w mieście ma świetny smak i bardzo dobre właściwości zdrowotne.

 

foto_03

Fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Pszczelarstwo to nie tylko produkcja zdrowego słodkiego przysmaku, ale też dbałość o populację pszczół, które pełnią kluczową w ekosystemach rolę zapylaczy. W Kujawsko-Pomorskiem mamy spory, oparty o środki unijne budżet na ochronę owadów zapylających.

W ostatnich latach nie obserwujemy spadku liczebności pszczół i widać niewielki przyrost liczby pasiek. Dzięki funduszom unijnym pszczelarze uzyskują dofinansowanie do zakupu nowych rodzin pszczelich. Wzrasta przez to liczba młodych pszczelarzy, którzy prowadzą małe pasieki zaopatrując w miód rodzinę i przyjaciół. Mamy również dofinansowanie do zakupu leków, bez których pszczoły by nie przetrwały. Samorząd województwa przeznacza również pieniądze na zakup ciasta dla pszczół, które możemy wykorzystać podczas zimowego podkarmiania.

 

foto_04

Fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP


12 września 2025 r.


(red.)

Mat. partnera.

Fot. Mikołaj Kuras.

Powrót do NEWSROOMU

Administrator zaprasza