Program tegorocznego Festiwalu Gęsiny

Estimated read time 2 min read

Zapraszamy do udziału w tegorocznym Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny. Jak co roku, będą z nami wspaniali kucharze, a na wszystkich odwiedzających Przysiek czeka moc atrakcji i największy gęsinowy jarmark w Polsce!

 

10 LISTOPADA (NIEDZIELA)
10:00 – 20:00

10:00  Otwarcie Jarmarku Gęsinowego 
10:00  Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej
10:30  Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami 
10:30  Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina 
11:00  Prezentacje kulinarne: Marcin Szukaj – Kujawska czernina z suszonymi śliwkami i gruszką pachnącą majeranem – pokaz zakończony degustacją 
12:00  Początek obrad jury konkursu Złoty Półgęsek 2024
12:30  Prezentacje kulinarne: Marcin Szukaj – Carpaccio z półgęska ze świeżymi ziołami, oliwą, żurawiną i serem pecorino – pokaz zakończony degustacją
14.00  Prezentacje kulinarne: Robert Sowa – Pikantna zupa na gęsinie z soczewicą, pomidorami, grzybami leśnymi i kolendrą oraz Rillettes z gęsiny z chałką z rodzynkami, karmelizowaną gruszką z rozmarynem, konfitura z pigwy 
15:15  Rozstrzygnięcie konkursu na Złoty Półgęsek 2022 wraz z wręczeniem nagrody
15.30  Prezentacje kulinarne: Robert Sowa – Krucha tarta z szarpaną gęsiną confit, karmelizowanymi jabłkami z miodem i żurawiną oraz ptyś z czarnuszką nadziewany musem z wątróbek gęsich, puree z jabłek, konfitura z pomarańczy
16:30  Biesiada z muzyką na żywo w Gęsiej Karczmie
20:00  Zakończenie programu

11  LISTOPADA (PONIEDZIAŁEK)
10:00 – 17:00

10:00  Otwarcie Jarmarku Gęsinowego
10:00  Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej
10:30  Rozpoczęcie działań promocyjnych – konkursy z nagrodami
11:00  Prezentacje kulinarne: Mirosława Wilk – Flaki z gęsich żołądków – pokaz zakończony degustacją
12:30  Prezentacje kulinarne: Mirosława Wilk – Pierogi z gęsiną – pokaz zakończony degustacją
14.00  Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa – Gulaszowa orientalna na gęsinie z wędzoną śmietaną – pokaz zakończony degustacją 
15.30  Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa – Szpundra z gęsiny z owocowym burakiem – pokaz zakończony degustacją
16:30  Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie 
17:00  Zakończenie programu

Na festiwal można dojechać darmowymi autobusami z Torunia i Bydgoszczy. Rozkład jazdy na stronie www.czasnagesine.pl


(red.)

Powrót do NEWSROOMU

Administrator zaprasza