Równe 100 wyrobów kulinarnych znajdują się na kujawsko-pomorskiej liście produktów tradycyjnych. Jest systematycznie aktualizowana i powiększa się wzbogacając region o wspaniałe wyroby, które pokazują różnorodność oraz siłę tradycji kulinarnych naszego województwa.
Wyjątkowy sposób wytwarzania, dobry smak i doskonała jakość sprawiają, że warto znać i co ważniejsze – próbować produkty z naszego regionu. Receptury wpisane na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza – mówi Piotr Całbecki
– Kuchnia i przepisy są częścią tradycji, którą należy kontynuować.
Lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
W ostatnich miesiącach na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano z regionu:
-
- Fjut kociewski (zgłaszający Magdalena Potulska ze Świecia) – przepis w załączeniu
- Ryba w zalewie po kujawsku (Jadwiga Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
- Zupa fasolowa po kujawsku (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
- Dziady (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
- Chruściki zwane też chrustem (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) – przepis w załączeniu
Wśród stu przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na liście produktów tradycyjnych jest:
-
- 31 gotowych dań i potraw,
- 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych,
- 14 napojów,
- 8 produktów mięsnych,
- 9 warzyw i owoców,
- 6 produktów mlecznych,
- 2 produkty z grupy olejów i tłuszczów,
- 1 produkt z miodu,
- 2 produkty rybołówstwa,
- 7 innych produktów.
Przypominamy, że na listę produktów tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, artykuły spożywcze i napoje spirytusowe:
-
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
(red.)
Mat. nadesłane.